ERASMUS + 2020/2021 3. STAJ ve “YİTAK” STAJ KONSORSİYUMU İLANI
Değerli Öğrencilerimiz:  2020/2021 3.Staj ve YİTAK Staj İlanı doğrultusunda faaliyete gitmek için başvuracak olan öğrencilerimizin, gidilmesi planlanan ülkenin uçuş yasakları kalkmadan,  vize randevu ve prosedürleri başlamadan önce masraf yapmamalarını (uçak bileti satın alma, konaklama satın alma vb.) önemle duyururuz. Vize ve uçuş serbestisi gelmeden masraf yapmanız ve olası uçuşların açılmaması durumunda, yapacağınız masraflar karşılanmayacaktır.
 
Erasmus+ Programı dahilinde, Ankara Ticaret Odası Koordinatörlüğünde 13 Üniversitenin katılımıyla oluşan “Yeni İş Tecrübeleri için Ankara Konsorsiyumu” (YİTAK) Projesi, Erasmus staj faaliyetinden yararlanmak isteyen öğrencilere hibe desteği sağlayacaktır.
Öğrenciler, staj yapacakları işletmeyi kendileri bulmalıdırlar. Bir işletmeden kabul almış olan öğrencilerin hibe almak amacıyla Koordinatörlüğümüzün açacağı çevrimiçi başvuru döneminde, öncelikle “app.erasmus.ankara.edu.tr” adresi üzerinden kabul mektuplarıyla beraber başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru koşullarını ve detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

Staj hareketlilikleri kapsamında Üniversitemiz geneli için planlanan kontenjan sayısı 30‘dur. Alınan başvurular içinde, aşağıda belirtilen seçim ölçütlerine göre “genel” sıralama yapılacaktır. Toplam sürelerin durumuna göre ve hibenin etkin kullanımı için, kontenjanlarda artma ya da azaltma yapılabilir.
Staj Dönemi: Hibelendirilen staj faaliyetleri en geç 31 Mayıs 2023 tarihinde sona ermelidir.
Ankara Üniversitesine Başvuru Tarihi: 21.05.2021 – 11.06.2021 TSİ 17:30 (app.erasmus.ankara.edu.tr üzerinden)
Başvuru Koşulları ve Seçim Kriterleri

  • Adayların Üniversitemiz bünyesinde bir programa kayıtlı, tam zamanlı (en az 30 AKTS kredi yükü bulunan) öğrenci olmaları ve en az 1 dönemi tamamlamış olmaları gerekmektedir.
  • Son sınıf öğrencileri de programa başvurabilir ve mezuniyetlerini takip eden 18 ay içinde staj faaliyetinden yararlanabilirler.
  • Adayların son başvuru günü itibariyle ön lisans ve lisans programlarında en az 2,20, lisans üstü programlarında en az 2,50, genel akademik not ortalamasına (CGPA) sahip olmaları gerekmektedir.
  • Yukarıdaki koşulları yerine getiren ve bir kurumdan / üniversiteden / işletmeden kabul mektubu almış olan öğrenciler öncelikle internet üzerinden başvurularını yaparak, belgelerini sistem üzerinde oluşturdukları hesaplarına yüklemeleri gerekmektedir.
  • Öğrencinin kayıtlı olduğu bölümün müfredatında zorunlu staj dersi olması şartı aranmamaktadır
  • Faaliyet süresi 2 aydan başlar, 12 aya kadar sürebilir. (2 aydan kısa süren faaliyet –mücbir durumlar hariç- kesinlikle kabul edilmeyecektir. Örnek uygun asgari faaliyet süresi: 1 Kasım 2019 – 31 Aralık 2019 ya da 5 Şubat 2020 – 4 Nisan 2020. Faaliyet, ayın ilk günü başlıyorsa, en erken takip eden ayın son günü sona ermelidir. 60 gün her zaman 2 ay anlamına gelmemektedir.)
  • Öğrenci seçiminde kullanılacak puan hesaplanırken not ortalaması % 50 ve yabancı dil sınavı puanı % 50 oranında etkili olacaktır.
  • Aynı öğrenim seviyesinde daha önce Erasmus programından (öğrenim ya da staj faaliyetinden) yararlanmış olan öğrencilerin puanlarında 10 puan kesinti yapılır. -10 puan uygulaması, önceki öğrenim seviyesinde gerçekleştirilen hareketlilikler için uygulanmaz.
  • Yabancı dil puanı olarak Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER ) tarafından düzenlenen merkezi sınavın yanında, Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından bireysel olarak gerçekleştirilen seviye belirleme sınavları ile KPDS (son 5 yıl),  YDS ve e-YDS’den (Üniversite giriş sınavı değil) alınmış olan puanlar geçerli olacaktır. Bu sınavlara ek olarak, ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan alınmış olan puanlar, aşağıdaki bağlantı adresinde yer alan dönüştürme tablosu esas alınarak kabul edilecektir.

http://www.erasmus.ankara.edu.tr/files/2014/02/YabanciDilSinavlariEsdegerlikleri140214.pdf

  
 
Staj Hibesi
Yurt dışında staj yapmak üzere seçilen öğrenciler, staj yapacakları ülkeye göre staj boyunca her ay belirli bir miktar hibe alırlar. Ülkelere göre aylık hibe oranlarını Tablo 1’de bulabilirsiniz.
Tablo 1: Ülkelere göre staj boyunca aylık hibe miktarları

Erasmus+ döneminde 2020/2021 akademik yılı için öğrenci hareketliliğine ilişkin hibe tutarları:
Hayat pahalılığına göre ülke türleri Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler  
 
 
 
Aylık Öğrenci Staj Hibesi (€)
 
 
 
 
  1. Grup Program Ülkeleri
Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, Birleşik Krallık
Belçika,   Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya
600
2.      Grup Program Ülkeleri Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Çekya, Hırvatistan Letonya, Slovenya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya 400
ÖNEMLİ NOT: Erasmus+ programı bir hibe desteği programı olup, öğrencilerin yurtdışında olmalarından kaynaklanan ek masraflarına yardımcı olmak üzere katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Program öğrencilerin yurtdışı çıkışına ilişkin her türlü harcamalarını/ihtiyaçlarını karşılamak üzere planlanmış bir burs programı değildir!

 Erasmus+ staj faaliyeti belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi çalışmalar yapmak üzere kullanılamaz.
Staj faaliyeti, öğrencinin, öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir. Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalı ve staj faaliyeti öğrencinin mesleki gelişimine katkıda bulunmalıdır.

Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ staj faaliyeti için uygun değildir:

  • Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları
  • AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar

BAŞVURU TAKVİMİ VE BELGELERİ

  • Davet Mektubu
  • Yabancı Dil Belgesi (TÖMER toplu dil sınavına giren öğrencilerin, dil belgesi yüklemesi gerekmemektedir)
  • CV
  • Online başvuru çıktısı: Online başvuru tamamlandıktan sonra çıktı alınıp, öğrencinin kendisi tarafından imzalanıp dosyalar kısmına yüklenmelidir. Online başvuru formunun ayrıca başka bir birime/kişiye imzalatılmasına gerek yoktur. (PDF formu üzerinden dijital olarak da imzalanabilir)

 
21.05.2021        YİTAK Staj Hareketliliği Ek İlanı İnternet üzerinden başvuru ve                       belge yükleme için başlangıç tarihi
11.06.2021        Öğrenciler için online başvuru sistemine gerekli belgeleri (İmzalı online başvuru çıktısı, davet mektubu, CV ve gerekli olması durumunda dil belgesi) yüklemek için ve başvuruların tamamlanması için son tarih. (Saat TSİ 17:30’a kadar)
İmzalanmamış başvuru formları, geçerli kabul edilmeyecektir. Bu nedenle başvurunuzu son anlara bırakmamanız önemle rica olunur.