ERASMUS+ 2022 PROJE DÖNEMİ ERASMUS STAJ İLANI

Yayınlanma Tarihi: 03.03.2023

Değerli Öğrencilerimiz:  2022 Proje Dönemi Staj İlanı doğrultusunda faaliyete gitmek için başvuracak olan öğrencilerimizin, gidilmesi planlanan ülkenin uçuş, vize randevu ve diğer prosedürleri önemle takip edilmelidir. Konaklama, vize ücretleri iyi araştırılmalıdır, üniversitemizin ilave ödeme yapması mümkün değildir.

 
Erasmus+ Programı dahilinde, Erasmus staj faaliyetinden yararlanmak isteyen öğrencilere hibe desteği sağlanacaktır. Öğrenciler, staj yapacakları işletmeyi kendileri bulmalıdırlar.

Bu yıldan itibaren Erasmus+ başvuruları Cumhurbaşkanlığı Kariyer Kapısı aracılığıyla hazırlanan https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr/ ve app.erasmus.ankara.edu.tr portalları üzerinden “başvurmak isteyen öğrencilerimiz tarafından” ilk olarak app.erasmus.ankara.edu.tr üzerinden tamamlanıp, başvuru formu oluşturulup imzalandıktan sonra (Tıp Fakültesi Öğrencilerinin online başvuru formlarını mutlaka koordinatörleri Prof.Dr. Ayhan Cömert hocaya imzalatmaları gerekmektedir. Aksi durumda başvuruları geçersiz sayılacaktır) her iki portala da eklenerek başvurular tamamlanmalıdır.

Her iki portal üzerinden yapılmayan başvurular geçersiz sayılacağından, başvuru ve belge yükleme işlemlerinizi dikkatli şekilde yürütmeniz gerekmektedir.

Alınan başvurular içinde, aşağıda belirtilen seçim ölçütlerine göre “genel” sıralama yapılacaktır. Toplam sürelerin durumuna göre ve hibenin etkin kullanımı için, kontenjanlarda artma ya da azaltma yapılabilir.
Staj Dönemi:  Staj faaliyetleri en geç 31.07.2024 tarihinde sona ermelidir.
Başvuru Tarihi: 03.03.2023 – 31.03.2023  Başvuru Koşulları ve Seçim Kriterleri

  • Adayların Üniversitemiz bünyesinde bir programa kayıtlı, tam zamanlı (en az 30 AKTS kredi yükü bulunan) öğrenci olmaları ve en az 1 dönemi tamamlamış olmaları gerekmektedir.
  • Son sınıf öğrencileri de programa başvurabilir ve mezuniyetlerini takip eden 12 ay içinde staj faaliyetinden yararlanabilirler.
  • Adayların son başvuru günü itibariyle ön lisans ve lisans programlarında en az 2,20, lisans üstü programlarında en az 2,50, genel akademik not ortalamasına (CGPA) sahip olmaları gerekmektedir.
  • Yukarıdaki koşulları yerine getiren ve bir kurumdan / üniversiteden / işletmeden kabul mektubu almış olan öğrenciler öncelikle internet üzerinden başvurularını yaparak, belgelerini sistem üzerinde oluşturdukları hesaplarına yüklemeleri gerekmektedir.
  • Öğrencinin kayıtlı olduğu bölümün müfredatında zorunlu staj dersi olması şartı aranmamaktadır
  • Faaliyet süresi 2 aydan başlar, 12 aya kadar sürebilir. (2 aydan kısa süren faaliyet –mücbir durumlar hariç- kesinlikle kabul edilmeyecektir. Örnek asgari 2 ay faaliyet süresi: 1 Kasım 2022 – 31 Aralık 2022 yani faaliyet, ayın ilk günü başlıyorsa, en erken takip eden ayın son günü sona ermelidir. ya da 5 Şubat 2022 – 4 Nisan 2022. Yani ayın n günü başlıyorsa 2 ay sonranın n-1 günü olmalıdır. 60 gün her zaman 2 ay anlamına gelmemektedir.
  • Öğrenci seçiminde kullanılacak puan hesaplanırken not ortalaması % 50 ve yabancı dil sınavı puanı % 50 oranında etkili olacaktır.

 

  • Aynı öğrenim seviyesinde daha önce Erasmus programından (öğrenim ya da staj faaliyetinden) yararlanmış olan öğrencilerin puanlarında her yararlanılan faaliyet için  10’ar puan kesinti yapılır. -10 puan uygulaması, önceki öğrenim seviyesinde gerçekleştirilen hareketlilikler için uygulanmaz.
  • Staj Hareketliliğine başvuran ve seçilen öğrencilerin, itiraz haftası içinde feragat etme hakkı vardır. İtiraz haftası içerisinde kazanmış oldukları haklarından vazgeçen adaylar için bir sonraki Erasmus başvurusunda -10 puan uygulanmaz.
  • Staj Hareketliliği başvurularında lise diploması ile başvuru alınmamaktadır.
  • Kontenjan belirlenmesi ile ilgili olarak kazanılan hibe miktarına göre her bir fakülte, enstitü, meslek yüksekokuluna eşit olarak bölüştürülecek kontenjan tanınacaktır. Hibenin tüm uygun başvurulara yetmemesi durumunda, 06.01.2023 tarih ve 36681 sayılı Ankara Üniversitesi Yönetim Kurulu Kararı uyarınca eşit oranda belirlenecek oranla hibe dağıtımı yapılacaktır.

 

BAŞVURU ŞEKLİ VE YERİ

Bu yıl geçmiş yıllardan farklı olarak, Hareketlilik başvuruları internet üzerinden hem (erasmusbasvuru.ua.gov.tr)  hem de (app.erasmus.ankara.edu.tr) alınacaktır. Her iki portaldan da başvuru yapılması zorunludur. Sadece tek bir portaldan başvuru yapan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr/ üzerinden başvuru nasıl yapılır?

İlgili web adresine girilerek sayfanın sağında yer alan “e-Devlet ile Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda TC Kimlik No ve e-Devlet şifresi girilerek “Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda önce “Bireysel” sekmesi sonra “Giriş” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda sol üst köşede bulunan “Bireysel” menüsünün altında yer alan “Başvurularım” sekmesine tıklanır. Burada duyurusu yapılan tüm ilanları görebilirsiniz. Ankara Üniversitesi 2022 Proje Dönemi Erasmus+ KA131 Staj Hareketliliği  İlanı’na gidilir ve “Başvuru Yap” sekmesi tıklanır. Çıkan ilan metni incelenir ve “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum” işaretlenerek, “Devam Et” sekmesi tıklanır. Sonraki aşamalarda istenen bilgiler doldurularak başvuru tamamlanır.

Başvurular, app.erasmus.ankara.edu.tr adresinden online kayıt yapılarak tamamlanmalıdırTamamlanmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Tamamlanan başvuruların pdf çıktısı alınıp imzalanarak (sadece öğrenci tarafından) başvuru ilanı süresi içinde app.erasmus.ankara.edu.tr /dosyalar bölümüne diğer başvuru belgeleri ile birlikte yüklenmelidir.

 

TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DİKKATİNE:

ONLINE BAŞVURU FORMLARINI KOORDİNATÖRLERİ PROF.DR AYHAN CÖMERT HOCAYA İMZALATMALARI GEREKLİDİR, AKSİ DURUMDA BAŞVURULARI GEÇERSİZ SAYILACAKTIR.

 

 

  • Akademik Başarı Düzeyi        %50 (Toplam 100 Puan Üzerinden)
  • Dil Seviyesi      %50 (Toplam 100 Puan Üzerinden)
  • Engelli öğrencilere ( engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) +10 puan
  • Şehit ve Gazi çocuklarına: +15 puan (Belgelenmelidir)
  • 2828 sayılı Sosyal Hizmetler kanunu ile 5395 Çocuk koruma kanunu kapsamında haklarında koruma ve bakım kararı alınmış öğrencilere(Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından belgelenmek ve başvuru sırasında belgelere eklemek kaydıyla) :+10
  • Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma: -10 puan
  • Hareketliliğe seçildiği halde, süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama:-10
  • İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)   -10
  • Geçtiğimiz yıllarda Üniversitemiz Erasmus Yabancı dil sınavlarına başvurduğu halde girmemiş olanlardan: -5 puan
  • Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim Kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/etkinliklere katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)   -5
  • Birinci ve ikinci derece akrabaları veya kendileri, deprem bölgesinde (10 ilde) ikamet etmekte olup da Ankara Üniversitesi öğrencisi olan öğrenciler Erasmus+ öğrenci hareketliliğine yapacakları başvurularda +10 puan ile önceliklendirilir.  (Depremden etkilenen öğrenciler e-devlet üzerinden alacağı ikametgah, nüfus kaydı örneği veya AFAD’dan yardım aldığı gösterir belgeleri app.erasmus.ankara.edu.tr ve erasmusbasvuru.ua.gov.tr adreslerinin dosyalar kısmına yükleyerek depremzede olduğunu kanıtlamalıdır.)

İlave Hibe Desteği

Aşağıda belirtilen dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak “belgelendirilmek şartı ile” İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir.

1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)

2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

3) Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar

4) Şehit/Gazi çocukları

5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)

6) Engelliler (Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %70 engel oranına sahip engelliler)

7) Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler

Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.

Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, 2/12 ay arası öğrenci hareketliliği gerçekleştiren öğrencilere, bütçemizin yeterli olması kaydıyla, 250 Avro İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir.

 

Yeşil Seyahat Desteği

Öğrencilerin yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe ile seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek hibesi verilebilecektir. Uçak dışındaki yolculuklar “yeşil seyahat” kapsamına girmektedir.

  
Staj Hibesi
Yurt dışında staj yapmak üzere seçilen öğrenciler, staj yapacakları ülkeye göre staj boyunca her ay belirli bir miktar hibe alırlar. Ülkelere göre aylık hibe oranlarını Tablo 1’de bulabilirsiniz.
Tablo 1: Ülkelere göre staj boyunca aylık hibe miktarları

Erasmus+ döneminde 2022 Proje dönemi için öğrenci hareketliliğine ilişkin hibe tutarları:
Hayat pahalılığına göre ülke türleri Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler  
 
 
 
Aylık Öğrenci Staj Hibesi (€)
 
 
 
 
  1. Grup Program Ülkeleri
Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, Belçika,   Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya 750
2.      Grup Program Ülkeleri  

 

Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Çekya, Hırvatistan Letonya, Slovenya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya, Sırbistan

600
ÖNEMLİ NOT: Erasmus+ programı bir hibe desteği programı olup, öğrencilerin yurtdışında olmalarından kaynaklanan ek masraflarına yardımcı olmak üzere katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Program öğrencilerin yurtdışı çıkışına ilişkin her türlü harcamalarını/ihtiyaçlarını karşılamak üzere planlanmış bir burs programı değildir!

Erasmus+ staj faaliyeti belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi çalışmalar yapmak üzere kullanılamaz.
Staj faaliyeti, öğrencinin, öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir. Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalı ve staj faaliyeti öğrencinin mesleki gelişimine katkıda bulunmalıdır.

Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ staj faaliyeti için uygun değildir:

  • Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları
  • AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar

 

DİL KOŞULLARI

Yabancı dil puanı olarak Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER ) tarafından düzenlenen merkezi sınavın yanında, hazırlık geçme belgesi, Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından bireysel olarak gerçekleştirilen seviye belirleme sınavları ile YÖK DİL (son 5 yıl),  YDS ve e-YDS’den (Üniversite giriş sınavı değil) alınmış olan puanlar geçerli olacaktır. Bu sınavlara ek olarak, ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınav puanları kullanılabilir.

 

  • ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU: 50
  • DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ: 60
  • EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 60
  • HUKUK FAKÜLTESİ:  50
  • İLETİŞİM FAKÜLTESİ: 60
  • SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ: 50
  • SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU: 50
  • SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİNDEN: 60
  • SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ: 50
  • VETERİNER FAKÜLTESİ:50
  • ZİRAAT FAKÜLTESİ: 50

 

  • BİYOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ:

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİ:  70

DOKTORA ÖĞRENCİLERİ:  75

 

  • EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: 60
  • SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ:

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİ:   70

DOKTORA ÖĞRENCİLERİ:  80

 

CEFR Eşdeğerlikleri
C2- 100
C1- 90
B2- 75
B1 – 60
A2 – 45

 

BAŞVURU TAKVİMİ VE BELGELERİ

  • Davet Mektubu
  • Yabancı Dil Belgesi: AB Ofisi tarafından düzenlenen TÖMER toplu dil sınavına giren öğrencilerin, dil belgesi yüklemesi gerek yoktur. Bireysel olarak Tömer’den dil belgesi alan öğrencilerin belge yüklemesi zorunludur.
  • Transkript: Staj başvurusunun açık olduğu dönemde (03.03.2023 ile 31.03.2023 tarihleri arasında) obs.ankara.edu.tr den indirilmiş/alınmış transkriptin yüklenmesi.
  • Online başvuru çıktısı: Online başvuru tamamlandıktan sonra çıktı alınıp, öğrencinin kendisi tarafından imzalanıp dosyalar kısmına yüklenmelidir. Tıp Fakültesi öğrencileri hariç online başvuru formunun ayrıca başka bir birime/kişiye imzalatılmasına gerek yoktur.

 

 
03.03.2023 Staj İlanı İnternet üzerinden başvuru belge yükleme için başlangıç tarihi

31.03.2022  Öğrencilerin online başvuru sistemine gerekli belgeleri (İmzalı online başvuru çıktısı, davet mektubu, transkript ve gerekli olması durumunda dil belgesi) yüklemek ve başvuruların tamamlanması için son tarih. (Saat TSİ 17:00’a kadar).

Tamamlanmamış başvurular geçersiz sayılacaktır.

Saygı ile duyurulur.