2023 VE 2024 PROJE DÖNEMİ (2024-2025 GÜZ VE BAHAR DÖNEMİ) ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İLANI  

Yayınlanma tarihi: 04.01.2024

Değerli Öğrencilerimiz,

Erasmus öğrenim hareketliliğine ilişkin başvurunuzu yapmadan önce, internet sayfamızda yer alan diğer duyurularla birlikte, aşağıdaki açıklamaların tamamını dikkatli bir şekilde okuyunuz ve tercihlerinizi yapmadan önce, karşı kurumların özel koşullarını internet sayfamızdaki anlaşmalar sayfasından ve kendi Erasmus sayfalarından inceleyiniz.

BAŞVURU TARİHLERİ

İLAN TARİHİ: 04.01.2024 (16.00’da başlar)

SON BAŞVURU TARİHİ: 01.02.2024 (16.30’a kadar)

BAŞVURU ŞEKLİ VE YERİ

DİKKAT: Bu ilanımıza ait Proje Dönemi 31.07.2025 tarihinde bitmektedir. Faaliyetler bu tarihe kadar gerçekleştirilmelidir. Bu nedenle projenin bitiş tarihi olan 31.07.2025’ten sonraki faaliyetler Erasmus kapsamında değerlendirilmeyecek olup hibelendirme yapılmayacaktır.

Hareketlilik başvuruları internet üzerinden (https://turnaportal.ua.gov.tr ) alınacak olup, başvurular 04.01.2024 Perşembe saat 16.00’da başlayacak ve 01.02.2024 Perşembe saat 16.30’da kapanacaktır.. Öğrencilerin başvuru için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirerek başvurularını belirtilen zamandan önce tamamlamaları gerekmektedir. Adaylar kariyer kapısı portalından başvuru yaparken web sitemizde görünmesine rağmen portalda anlaşmaları görmemeleri halinde erasmus@ankara.edu.tr’ ye mail atıp sorunu bildirmeleri gerekmektedir.

https://turnaportal.ua.gov.tr  ÜZERİNDEN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

İlgili web adresine girilerek sayfanın sağında yer alan “e-Devlet ile Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda TC Kimlik No ve e-Devlet şifresi girilerek “Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda önce “Bireysel” sekmesi sonra “Giriş” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda sol üst köşede bulunan “Bireysel” menüsünün altında yer alan “Başvurularım” sekmesine tıklanır. Burada duyurusu yapılan tüm ilanları görebilirsiniz. Ankara Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Erasmus+ KA131 Öğrenim Hareketliliği  İLANI’na gidilir ve “Başvuru Yap” sekmesi tıklanır. Çıkan ilan metni incelenir ve “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum” işaretlenerek, “Devam Et” sekmesi tıklanır. Sonraki aşamalarda istenen bilgiler doldurularak başvuru tamamlanır.

Adayların, not ortalamaları başvuru dönemi sonunda, Koordinatörlüğümüzce öğrenci işleri bilgi sisteminden edinilerek yüklenecektir. Bu nedenle, adaylarca not ortalaması girişi yapılmayacaktır.

Herhangi bir Merkezi yabancı dil sınavına girmiş adaylar başvuru sırasında  bu puanlarını sisteme gireceklerdir..

Merkezi sınavın haricinde bir puan türü kullanacak adaylar, sistemde bu seçeneği işaretlemeli, puanlarını girmeli ve sınav sonuç belgesini “dosyalar” bölümüne yüklemelidir. Başvuru son tarihinden sonra yüklenecek puanlar dikkate alınmayacaktır.

İlk başvuru aşamasında, akademik birimlere ya da Koordinatörlüğümüze herhangi bir belge çıktısı teslimine gerek bulunmamaktadır.

Tüm belgeler  https://turnaportal.ua.gov.tr/   online sistem üzerinden yüklenecektir.

BAŞVURU SIRASINDA SİSTEME YÜKLENMESİ GEREKEN BELGELER

 

  • DİL BELGESİ:
  • 11.11.2023 tarihinde yapılan Merkezi Erasmus Dil Sınavına girmiş olan öğrencilerimiz, sonuçlarını aşağıdaki linkten bulup, isimlerinin olduğu sayfanın ekran görüntüsünü yüklemelidir.
  • Sonuçlar için tıklayınız.
  • 2023 yılı Merkezi Sınavımız dışında dil belgesi olanlar https://turnaportal.ua.gov.tr/ adresindeki dosyalar bölümüne ilgili dil belgelerini yüklemelidir.  Daha önceki yıllarda ERASMUS Yabancı Dil Sınavına giren öğrencilerin geçmiş yıllardaki notlarını kullanmak istemeleri durumunda https://turnaportal.ua.gov.tr/ adresine belgelerini YÜKLEMELİDİR. Ayrıca koordinatörlüğümüze bir dilekçe ile  girdikleri sınav yılını ve sonucunu belirterek bu sınav sonucunu kullanmak istedikleri yazmalıdır.
  • GÜNCEL TRANSKRİPT
  • DİĞER (Varsa Engelli, Şehit Gazi Yakını, AFAD belgesi vs).

HANGİ DİL SINAVLARI GEÇERLİ?

  • Koordinatörlüğümüzce alınacak Erasmus hareketlilik başvurularında, Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) ve Yabancı Diller Yüksekokulu  tarafından düzenlenen 2019 ve sonrası yüz yüze yapılan geçmiş merkezi Erasmus sınavlarının yanında (Geçmiş yıllarda online yapılmış sınavlar hariç), Ankara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfı bitirme puanları*, Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından bireysel olarak gerçekleştirilen seviye belirleme sınavları (A2 ve üzeri CEFR eşdeğerlikleri* esas alınacaktır) ile YDS ve YÖKDİL’den  2019 yılından itibaren  alınmış olan puanlar geçerli olacaktır.
  • Bu sınavlara ek olarak, ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan (Bkz. ÖSYM Yabancı Dil Eşdeğerlik Tablosu 2017) alınmış olan puanlar, ÖSYM tarafından yayınlanan en güncel dönüştürme tablosu esas alınarak kabul edilecektir. Dil ve Edebiyat bölümleri öğrencileri için, uluslararası geçerliliği, ilgili akademik birim tarafından kabul edilen diğer sınavların sonuçları da yüzlük sisteme dönüştürülerek kabul edilecektir. Avrupa Dil Portfolyosu’ na sahip dil kurslarından alınan belgeler kabul edilecektir.

*CEFR Eşdeğerlikleri
C2- 100
C1- 90
B2- 75
B1 – 60
A2 – 45

  • 2020 ve 2021 yılında yapılan Online Merkezi Erasmus Dil Sınavları 2024 yılından itibaren geçersizdir.
  • TÖMER’in düzenlediği Tezli Yüksek Lisans Sınavı ve Tıp Dil Sınavı ile  IELTS sınav sonuçları, Erasmus seçim ölçütü olarak kullanılamaz.
  • ua.gov.tr portalında Hazırlık sınavı ve Avrupa Dil Portfolyosuna sahip dil kurslarından alınan belgeler Diğer Dil Sınavları sekmesi altında eklenecektir.

DİL KOŞULU KONUSUNDA FAKÜLTE VE ENSTİTÜLERİMİZİN ALDIĞI ÖZEL ŞARTLAR:

Bazı fakülte ve enstitülerimiz yönetim kurul kararları ile aşağıdaki özel şart ve koşulları belirlemişlerdir. İlgili öğrenciler başvurularını yaparlarken bu şartları da sağlamalıdırlar.

  • ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU : 50
  • DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ: 60
  • EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ : 60
  • HUKUK FAKÜLTESİ : 50

“Hukuk Fakültesi Öğrencileri; Alman, Avusturya Fransız, İspanyol, İtalyan üniversitelerine başvuracak lisans öğrencileri, bu ülkelerin dili ile başvuru yapmalıdırlar. Buna göre örneğin İtalyan üniversitelerine başvuracak lisans öğrencileri İtalyanca dil puanı ile başvuru yapmalıdır.”

  • İLETİŞİM FAKÜLTESİ: 60 (BAŞVURU YAPAN ÖĞRENCİLER 1, 2, 3. SINIFTAN OLABİLİR. 4. SINIF ÖĞRENCİLERİ BAŞVURU YAPAMAZ.)
  • SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ: 50
  • SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEK OKULU: 50
  • SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİN: 60 (1. ve 2.sınıfta okuyan öğrenciler başvurabilir.)
  • SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ : 50
  • VETERİNER FAKÜLTESİ:50

Veteriner Fakültesi’nde Erasmus Öğrenim Hareketliliğine 2. 3. Ve 4. Sınıfta okuyan öğrencilerin başvurabilir. (5.sınıf intörn eğitiminde giden öğrenciler için mevzuat gereği en fazla yarım dönemlik tanınırlık sağlanacaktır.)

Veteriner Fakültesi öğrencileri İtalya’da eğitim almak isterlerse İtalyanca; Almanya ve Avusturya’da eğitim almak isterlerse Almanca; İspanya’da eğitim almak isterlerse İspanyolca, Belçika ve Fransa’da eğitim almak isteyenler Fransızca dil belgelerini (dil kursuna kayıt/seviye gösterir belge) ibraz etmeli, eğer ilgili dilden sınava girmemiş iseler mutlaka başvuru belgelerine eklemeleri gerekmektedir.

Veteriner Fakültesi öğrencileri Krakow Üniversitesi için başvuru yapmak isterlerse, ilgili üniversite tanıtım üniversitesidir. Veteriner Hekimliği ile ilgili tüm dersler alınamamaktadır. Başvuru yaparken dikkat edilmesi, ilgili web sitesinden alınabilecek güncel derslerin kontrol edilmesi önemle hatırlatılır.(Polonya, Krakow Üniversitesi’nde Veteriner Hekimliği ile ilgili tüm dersler alınamamaktadır. Başvuru yaparken dikkat edilmesi ve ilgili web sitesinden alınabilecek güncel derslerin kontrol edilmesi önemle hatırlatılır.)

  • ZİRAAT FAKÜLTESİ: 50
  • BİYOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ:

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİ İÇİN YDS VE EŞDEĞER SINAVLARDAN:70

DOKTORA ÖĞRENCİLERİ İÇİN YDS VE EŞDEĞER SINAVLARDAN: 75

  • EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: 60

(EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ, ERASMUS TERCİHLERİNİ YAPARKEN ANABİLİM DALLARINA GÖRE TERCİH YAPMALIDIRLAR).

  • SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ:

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİ İÇİN : 60

DOKTORA ÖĞRENCİLERİ İÇİN:  65

GENEL HÜKÜMLER

ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İÇİN GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR

 Yararlanıcının tabiiyetine ilişkin şartın sağlanması esastır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Ankara Üniversitesi’nde yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenci olmak

Bu şartı takiben aşağıdaki hususlar sağlanmalıdır.

  • Öğrencinin üniversite bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması
  • Birinci kademe (ön lisans, lisans) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.20/4
  • İkinci (yüksek lisans) ve üçüncü kademe (doktora) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.5/4
  • Öğrencilerin notlarının 4’lük sistemden 100’lük sisteme uyarlanışı, Ankara Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca uygulanan dönüştürme tablosuna göre yapılacaktır.
  • Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurdukları dönemde Erasmus öğrenim hareketliliği gerçekleştiremez. Ancak öğrenciler kayıt dondurulan dönemde başvuru yapıp, kaydını aktifleştirdiğinde faaliyetten yararlanabilirler.
  • Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına mani değildir.

 

  • Bir öğrenci Erasmus öğrenim faaliyetinden, aynı öğrenim kademesi içinde (lisans, yüksek lisans veya doktora) toplamda 12 aya kadar hibe alarak faydalanabilir. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanılmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam süre 12 ayı geçmemelidir. Önceki bir kademedeyken öğrenim hareketliliği hibesi alan bir öğrenci, sonraki bir kademede yine hibe alarak Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyeti gerçekleştirebilir. Staj hareketliliği faaliyetinden faydalanılmış olması, bir kez de öğrenim hareketliliği faaliyetinden faydalanılmasına engel değildir. Ancak öncelik daha önce Erasmus faaliyetinden yararlanmamış olan öğrenciye verilir. Ayrıca, öğrenim hareketliliği faaliyeti için alınabilecek hibenin üst sınırı, varsa daha önceki staj hareketliliği süresini 12 aya tamamlayacak süredir. Aynı kademede toplam 12 ayı aşan faaliyet süresi için hibe ödenmez. İki kademenin tek bir kademe içerisinde tamamlandığı (tıp eğitimi gibi) yükseköğretim programlarında toplam faaliyet süresi en fazla 24 aydır.
  • Öğrencilerin puan sıralaması, anabilim dalı / bölüm / fakültelere / enstitülere /yüksekokullara ayrılan kontenjanlara göre ilgili akademik birim içerisinde yapılır.
  • Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği, Standart veya Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ve yükseköğretim kurumunun Erasmus değişimi yapmak üzere var olan ikili anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilir.
  • Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü ikili anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Faaliyet süresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 2 ila 12 ay arasında kesintisiz bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) gerçekleşmelidir.
  • Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. (Birinci sınıfta okurken başvurularak, ikinci sınıftayken hareketlilikten yararlanılabilinir).
  • Erasmus+ Öğrenci hareketliliği başvurularında (Öğrenim ve Staj) lise diploması ile başvuru alınmamaktadır.
  • Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yurtdışında yapmak üzere bir yarıyıl için 30, bir tam akademik yıl için 60 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi beklenir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır, başarısız olunan krediler bir sonraki akademik yıl içerisinde tekrar edilir.
  • Öğrencilerin, başvurmayı düşündükleri üniversitelerin başvuru ve dil koşullarını öğrenmeleri gerekmektedir. Kurumlar her yıl dil şartlarını değiştirebileceklerinden, kurumlar arası anlaşmalarda yazan dil koşullarına ek olarak en güncel ve kesin bilgiye ulaşmak için, karşı kurumların web sayfalarını kontrol etmesi çok önemlidir. Bu nedenle yerleştirmeler yapılırken üniversitelerin talep ettiği dil şartı göz önünde bulundurulur.
  • Öğrencilerin, başvurmayı düşündükleri üniversitelerin akademik takvimlerini incelemeleri gereklidir. Hem akademik takvim çakışmaları hem de bazı üniversitelerin öğrencileri belirli dönemlerde kabul etmesinden ötürü bu inceleme önem taşımaktadır. Öğrencilerimizin tercih edecekleri üniversitelere başvuruları sırasında aşağıda açıklayacağımız ilan takvimini kontrol edip tercihlerini buna göre yapmaları gerekmektedir.
  • Gidilmesi planlanan üniversite ile ders uyumlulukları kontrol edilmeli, konuyla ilgili Fakülte/Enstitü/Bölüm Erasmus Koordinatörüne danışılmalıdır.
  • Başvuru tesliminden sonra tercih değişikliği yapılamayacağından tercihlerinizi yaparken dikkatli olmanız önem taşımaktadır
  • Ankara Üniversitesi tarafından Erasmus Programına yerleştirilmiş olmanız, karşı kurum tarafından kabul edileceğiniz anlamına gelmemektedir.
  • Ankara Üniversitesi tarafından yerleştirmenizin yapılması durumunda, yerleşen tüm öğrenciler ADAY statüsündedirler.
  •  Hukuk Fakültesi dersleri yıllık olması nedeniyle 1 yıl tercihte bulunabilirler, bunun dışında kalan öğrenciler 1 dönem için yerleştirilecektir.
  •  Proje bütçesi ilan edilip bütçe miktarları kesinleştiğinde, AB Ofisi, süre ve hibelerde sınırlama yapma hakkına sahiptir.
  • İmkanı kısıtlı öğrencilerimizin programa seçilmeleri halinde, kendilerine ek hibe desteği sağlanabilecektir. Ek hibe oranı, alınacak toplam Erasmus hibesini geçemez. Özel ihtiyaç desteği hakkında ayrıntılı bilgi, Koordinatörlüğümüzden alınabilir.
  • Tez aşamasında gidecek öğrencilerin karşı üniversitenin de kabul etmesi halinde ders almalarında bir engel bulunmamaktadır.
  • Yedek Yerleştirme; İptal eden öğrenciler olması durumunda, yedek listede bulunan öğrenciler arasından, karşı kurumun akademik takvimine göre yapılacaktır. Asil aday öğrenci listesinde bulunan bir öğrencinin hakkını iptal ettirmesi, yedek yerleştirmeden yararlanmasını hiçbir şekilde sağlamaz. Bu sebeple tercih yaparken bilinçli şekilde davranınız.
  • Fakülte ve Enstitü öğrencilerimiz,  yaşayacakları ders kaydı, dönem kaybı vb. gibi öğrenci işlerini ilgilendiren hususları kendi fakülte ve enstitüleri ile görüşüp çözüme kavuşturmalılar, bu konuda AB Ofisi hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir.
  • Burada belirtilemeyen tüm hususlarda, ilgili yılın Erasmus Uygulama El Kitabı hükümleri uygulanır.

 

ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ DEĞERLENDİRME KRİTERİ
Öğrenci seçimi, ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak, en yüksek puanı alan öğrencilerin Erasmus öğrencisi olarak belirlenmesi suretiyle gerçekleştirilir. En yüksek puanı alan öğrenciler bütçe kontenjanı dâhilinde seçilir.

2024-2025 güz ve bahar akademik yılı öğrenim hareketliliği başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:
Akademik başarı düzeyi  : % 50
Dil seviyesi                         : % 50
 (Toplam yüz puan üzerinden)

 

SEÇİM ÖLÇÜTLERİ:

  • Şehit ve Gazi çocuklarına: +15 puan
  • Engelli öğrencilere(engeliliğini belgelemek kaydıyla): +10
  • 2828 sayılı Sosyal Hizmetler kanunu ile 5395 Çocuk koruma kanunu kapsamında haklarında koruma ve bakım kararı alınmış öğrencilere(Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından belgelenmek ve başvuru sırasında belgelere eklemek kaydıyla) :+10
  • Kendileri veya birinci derece yakınları AFAD’dan  afetzede yardımı alanlar +10
  • Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz her bir faaliyet için) : -10 puan
  • Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma: -10 puan
  • Hareketliliğe seçildiği halde, süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama:-10
  • Geçtiğimiz yıllarda Üniversitemiz Erasmus Yabancı dil sınavlarına başvurduğu halde girmemiş olanlardan: -5 puan
  • İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma(öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır):-10
  • Hareketliliğe seçilen öğrenciler için düzenlenen oryantasyon toplantısı/eğitimlere mazeretsiz katılmama(öğrencinin tekrar Erasmusa başvurması halinde):-5
  • Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme: -5

 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) , (21.11.2017 tarih ve 34249659-E.78918 numaralı yazı ile) 2017-2018 bahar döneminden itibaren Türkiye Burslusu öğrencilerin uluslararası değişim programlarına katılmalarını uygun değerlendirmeyeceğini belirttiğinden, YTB burslusu olarak gelen öğrenciler ders dönemi için Erasmus programına başvuramazlar. (Lisansüstü programlardaki öğrenciler, YTB’den yazılı onay alarak, tez dönemi için faaliyete katılabilirler)

 

ÖNEMLİ UYARI!!!!

Daha önce hareketlilikten yararlanma durumunda -10 puan uygulaması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen hareketlilikler için uygulanmaz. Bu uygulama hareketlilikten aynı öğrenim kademesinde (lisans, yüksek lisans, doktora) yararlanmak amacıyla tekrar başvuruda bulunan öğrenciler için geçerlidir.

KONTENJANLAR:

Üniversitemizin tüm ikili anlaşmalar ve mevcut anlaşmaların kontenjanları bilgisine aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir. Sadece bu listede yer alan ve ikili anlaşması bulunan birimlerden öğrenci gönderilebilecektir.  İlana çıkılan anlaşmalara yeni anlaşma eklenmeyecektir. Öğrencilerimizin, başvurmayı düşündükleri üniversitelerin bilgilerini ve varsa özel koşullarını aşağıdaki bağlantıda yer alan “detaylar” bölümünden inceleyerek tercih yapması gerekmektedir. https://erasmusport.ankara.edu.tr/tr/euc-iias
Özellikle dil (sertifika), konaklama, vize ve sigorta gibi koşullar iyi incelenerek tercih yapılmalıdır. Olası önkoşullarda bir eksiklik olmamasına rağmen, ilgili üniversiteye başvuran ve sonrasında, bu yeterliliği sağlayamayan öğrencilerin hak kayıplarının sorumlulukları kendilerine aittir.

HİBELER:
Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat standardı düzeylerine göre 2 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık öğrenim hibeleri belirlenmiştir. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Ülke Grupları Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler Aylık Hibe Öğrenim (Avro)
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Malta, Portekiz, Yunanistan            600
3. Grup Program Ülkeleri Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya            450

 

Öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyetlere katılabilirler.

Hibesiz öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı süreçten geçerler.

İLAVE HİBE DESTEĞİ

Dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir.

1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)

2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

3) Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar

4) Şehit/Gazi çocukları

5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, annesine, babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)

6) Engelliler (Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %50 engel oranına sahip engelliler)

7) Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler

8) Kendileri ve 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar.

Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.

Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, 2/12 ay arası öğrenci hareketliliği gerçekleştiren öğrencilere 250 Avro İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir.

YEŞİL SEYAHAT DESTEĞİ

Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat kapsamında  yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.

Öğrencilerin yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe ile seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek hibesi verilebilecektir. Uçak yeşil seyahat kapsamına girmemektedir. İki nokta arası mesafenin çoğunluğunun kat edildiği ana vasıta, uçak harici bir vasıta ise yeşil seyahat ek hibesine hak kazanılacaktır.

 

HİBE HESAPLAMA

  • İlk ödeme olarak, öngörülen toplam faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin % 80 ‘i ödenir.
  • İkinci taksit (%20) öğrenim dönemi sonunda, öğrenciye verilen katılım belgesi ve kesin gerçekleşen faaliyet süresi ve öğrencinin başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur.
  • Faaliyet başlamadan önce yapılacak planlamada gidilecek kurumdaki akademik takvim, öğrencilerin davet mektuplarında yer alan süreler gibi bilgi ve belgelere göre süre ve hibe konusunda üst sınır belirlenir.
  • Faaliyet tamamlandığında yurt dışında gerçekleşen fiili faaliyet süresine ve öğrencinin sorumluluklarını yerine getirme düzeyine bakılarak öğrencinin toplam nihai hibesi yeniden hesaplanır. Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç-bitiş tarihleri ve pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır.
  • İsteyen öğrenciler, hibe desteğinden feragat ederek Hibesiz Erasmus Programından faydalanabilirler.
  • Yükseköğretim kurumu, hareketlilik öncesinde duyurmak ve sözleşmede hüküm altına almak kaydıyla, aşağıdaki durumlarda hibe kesintisi yapar:
  • 1) Başarısızlık Durumunda
  • 2) Katılımcı Anketini Doldurmama: Teknik sebepler haricinde, katılımcı anketini doldurmayan öğrencilere toplam nihai hibenin %20’si tutarında kesinti yapılır.

Tüm kesintiler, gerçekleştirilen faaliyet günü sayısı üzerinden yapılır, Yararlanıcı Modülü’nde kesinti gün sayısı ilgili bölüme girilir ve açıklama bölümüne kesinti gerekçeleri yazılır.

Ödenen Hibenin Tamamının İadesi: Hareketliliğe katılımı kanıtlayan belgelerin (katılım sertifikası veya bunun yerine geçebilecek dönüş sonrası transkript (ToR)) teslim edilmemesi durumunda hareketlilik geçersiz sayılır ve öğrenciye hibe ödenmez; başlangıçta ödenen hibe tahsil edilir.

ÖZEL KOŞULLAR:

  • Bu ilan kapsamında seçilecek tüm öğrenciler,  azami bir yarıyıl (dönem) için hibe almak üzere seçileceklerdir. Seçilen öğrencinin hibe alacağı azami süre, davet mektubunda belirtilmiş bir akademik yarıyıl (dönem) ile sınırlıdır.
  • Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda (2 tam ay) söz konusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz. Öğrencinin erken dönmesini zorunlu kılacak mücbir sebep yoksa asgari faaliyet süresi şartına uygun olmaması nedeniyle kabul edilmemektedir.
  • Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk nedeniyle; ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketliliğin erken sonlandırılması gerektiği durumlarda öğrencilerin, bu durumlarını önceden AB ofisi ile iletişime geçerek, AB ofisine bildirmeleri gerekmektedir. Durumun mücbir bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin onay, Koordinatörlüğümüzce Ulusal Ajans Başkanlığı’na sorularak alınacaktır. Durumları mücbir sebep olarak değerlendirilen öğrencilerin yurtdışında kaldıkları süre karşılığı hibe miktarı kendilerinde bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir.
  • Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan kısa bir süre (2 aylık asgari süre sağlanmadan) sonra kendi istekleriyle (mücbir sebep olmaksızın) hareketliliklerini sona erdirmeleri halinde, öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir.
  • Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan sonra öğrencilik sorumluluklarını yerine getirmemeleri halinde (derslere devam etmemek ya da sınavlara girmemek gibi), öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir.
  • TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞVURU FORMLARINI ÇIKTI ALDIKTAN SONRA  TIP FAKÜLTESİ ERASMUS KOORDİNATÖRÜNE İMZALATARAK ARDINDAN BAŞVURU PORTALINA “DİĞER BELGELER” ADI ALTINDA YÜKLEMELERİ  GEREKMEKTEDİR. , AKSİ DURUMDA BAŞVURULARI GEÇERSİZ SAYILACAKTIR.

DİKKAT! Faaliyete katılmak üzere tercih edeceğiniz üniversitelerin (azami 5 tercih) Erasmus sayfalarını mutlaka inceleyiniz ve başta dil yeterliliklerine ilişkin koşullar olmak üzere, bilgi sahibi olarak tercihte bulununuz. Bu koşullarda eksik bilgi sahibi olunarak yapılacak tercihlerin sonucunda, öğrencinin karşı üniversite tarafından kabul edilmemesi veya vize alamaması gibi olası mağduriyetlerde, sorumluluk yararlanıcı adayının kendisine ait olacaktır. 

 

Başarılar dileriz.

AB EĞİTİM PROGRAMLARI KOORDİNATÖRLÜĞÜ.