Yayınlanma Tarihi: 09.02.2024

KA131 PERSONEL DERS VERME HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU ADIMLARI

 

DERS VERME HAREKETLİLİĞİ

SIK SORULAN SORULAR

İlan Tarihi Nedir?

 

 

İLAN TARİHİ: 9 ŞUBAT 2024

 

SON BAŞVURU TARİHİ: 4 MART 2024 (TR saati ile 16.00’a kadar)

 

 

Başvuru Evrakları Nelerdir?

1. Misafir olunacak üniversiteden gelen davet mektubu

2. Eğer varsa, Erasmus Ders Verme Hareketliliği Ek Seçim Ölçütleri’nde yer alan kriterlere dair belgeler (dil belgesi, engelli kartı, gazi/şehit yakını olmak…).

 

Hangi Tarihe Kadar Hareketliliğimi Gerçekleştirebilirim?

 

31 TEMMUZ 2025
 

Hareketlilik İçin Kaç Kişi Seçilecek?

 

17 adet kontenjan için seçim yapılacaktır.
 

Online Başvuruyu Nereden Yapacağım?

 

https://turnaportal.ua.gov.tr
 

Online Başvuruyu Nasıl Yapacağım?

 

 

https://turnaportal.ua.gov.tr üzerinden başvuru nasıl yapılır?

 

İlgili web adresine girilerek sayfanın sağında yer alan “e-Devlet ile Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda TC Kimlik No ve e-Devlet şifresi girilerek “Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda önce “Bireysel” sekmesi sonra “Giriş” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda sol üst köşede bulunan “Bireysel” menüsünün altında yer alan “Başvurularım” sekmesine tıklanır. Burada duyurusu yapılan tüm ilanları görebilirsiniz. Ankara Üniversitesi ERASMUS+ KA131 DERS VERME HAREKETLİLİĞİ İLANI’na gidilir ve “Başvuru Yap” sekmesi tıklanır. Çıkan ilan metni incelenir ve “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum” işaretlenerek, “Devam Et” sekmesi tıklanır. Sonraki aşamalarda istenen bilgiler doldurularak başvuru tamamlanır.

 

 

Günlük Hibe Miktarı Nedir?

 

Ülke Grupları Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler Günlük Hibe Miktarları (Avro)
1. Grup Program Ülkeleri Danimarka Finlandiya İrlanda
İsveç         İzlanda Lihtenştayn Lüksemburg Norveç
162
2. Grup Program Ülkeleri Almanya Avusturya Belçika     Fransa       Güney Kıbrıs Hollanda İspanya      İtalya
Malta    Portekiz Yunanistan
144
3. Grup Program Ülkeleri Bulgaristan

Çek Cumhuriyeti Estonya Hırvatistan Kuzey Makedonya Letonya Litvanya Macaristan Polonya Romanya Sırbistan Slovakya Slovenya

126
 

Seyahat Hibe Miktarı Nedir?

 

Seyahat Mesafesi Standart Seyahat Hibe Tutarı (Avro) Yeşil Seyahat Hibe Tutarı

(Avro)

10-99 KM arası 23 0
100 – 499 KM arası 180 210
500 – 1999 KM arası 275 320
2000 – 2999 KM arası 360 410
3000 – 3999 KM arası 530 610
4000 – 7999 KM arası 820 0
8000 KM ve üzeri 1500 0
 

Anlaşmalı Kurumlar Listesine Nereden Ulaşabilirim?

 

 

 

 

 

 

 

 

https://erasmusport.ankara.edu.tr/tr/euc-iias

 

 

 

 

 

 

 

En Fazla Kaç Gün İçin Hibe Alabilirim?

 

7 gün

(Mevcut hibe ile daha fazla öğretim üyesini hareketlilikten yararlanmasını sağlamak amacıyla Koordinatörlüğümüz, Erasmus personel hareketliliği kapsamında hibe ödemesi yapılacak süreyi en az ardışık 2 gün en fazla  5 gün (buna ek olarak gidiş ve dönüş 2 gün yol) olarak sınırlandırmıştır. 7 günden fazla olan hareketlilikler için (8. Gün ve sonraki süre için) hibe ödemesi yapılmamakta, yararlanıcılar isterlerse kendi olanaklarıyla 2 aya kadar faaliyetlerine devam edebilmektedir.)

 

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ERASMUS+ PROGRAMI

DERS VERME HAREKETLİLİĞİ İLANI

İLAN TARİHİ: 9 ŞUBAT 2024
SON BAŞVURU TARİHİ: 4 MART 2024 (TR saati ile 16.00’a kadar)

 

 

  • Başvuru https://turnaportal.ua.gov.tr üzerinden online alınmakta olup, zorunlu belgeler ve ek belgeler ilgili portala yüklenmelidir.
  • 2023 proje dönemi ders verme hareketliliği 31 Temmuz 2025 tarihine kadar gerçekleşen faaliyetleri kapsamaktadır. Seçim sonuçları açıklandıktan sonra seçilen adaylar 31 Temmuz 2025’e kadar hareketliliklerini tamamlamış ve dönmüş olmalıdır.
  • Ankara Üniversitesinden, ECHE sahibi anlaşmalı olunan bir üniversiteye gitmek üzere toplamda 17 adet kontenjan için seçim yapılacaktır.
  • Başvuruların bitmesiyle seçim ölçütlerine göre puanlama yapılacak ve taslak seçim sonuçları erasmus.ankara.edu.tr adresinde duyurulacak, birimlere üst yazı ile iletilecektir. İtiraz süresi tanınarak maddi hatalara karşı dilekçe alınacaktır. Dilekçeler değerlendirildikten sonra nihai seçim sonuçları aynı şekilde açıklanacaktır.

 

Başvuru Evrakları:

  1. Misafir olunacak üniversiteden gelen davet mektubu
  2. Eğer varsa, Erasmus Ders Verme Hareketliliği Ek Seçim Ölçütleri’nde yer alan kriterlere dair belgeler (dil belgesi, engelli kartı, gazi/şehit yakını olmak, yabancı dilde ders veren akademik personel için derse ait belge, AFAD’dan afetzede yardımı almak,…)

 

ONLINE BAŞVURU NASIL YAPILMALI?

https://turnaportal.ua.gov.tr üzerinden başvuru nasıl yapılır?

 

İlgili web adresine girilerek sayfanın sağında yer alan “e-Devlet ile Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda TC Kimlik No ve e-Devlet şifresi girilerek “Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda önce “Bireysel” sekmesi sonra “Giriş” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda sol üst köşede bulunan “Bireysel” menüsünün altında yer alan “Başvurularım” sekmesine tıklanır. Burada duyurusu yapılan tüm ilanları görebilirsiniz. Ankara Üniversitesi ERASMUS+ KA131 DERS VERME HAREKETLİLİĞİ İLANI’na gidilir ve “Başvuru Yap” sekmesi tıklanır. Çıkan ilan metni incelenir ve “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum” işaretlenerek, “Devam Et” sekmesi tıklanır. Sonraki aşamalarda istenen bilgiler doldurularak başvuru tamamlanır.

İlk başvuru aşamasında, akademik birimlere ya da Koordinatörlüğümüze herhangi bir belge çıktısı teslimine gerek bulunmamaktadır.

Tüm belgeler  https://turnaportal.ua.gov.tr/ online sistem üzerinden yüklenecektir.

ERASMUS DERS VERME HAREKETLİLİĞİ SEÇİM ÖLÇÜTLERİ

Aşağıdaki seçim ölçütleri, Ulusal Ajans Başkanlığınca ilgili yıl için yayımlanan “Erasmus  Uygulama El Kitabı”nda yer alan ders verme hareketliliği seçim ölçütleri ve bu seçim ölçütlerine ek olarak kararlaştırılmıştır.

Personel Ders Verme Hareketliliği Değerlendirme Ölçütleri
Taban Puan 20
Erasmus Dil Sınavı /TÖMER / YDS / ÜDS / KPDS

/ YÖKDİL veya ÖSYM Eşdeğerlik Tablosuna  göre denk sınavlardan alınan puana göre;

Sunulan dil puanının %20’si alınır.
Programdan ilk kez yararlanma +10(taban puana eklenir)
Engelli personel +5(taban puana eklenir)
Gazi personel ile şehit ve gazi eş ve çocuğu  personel olmak1 +5(taban puana eklenir)
Daha önce personel hareketliliğine dâhil olmayan bölüm ya da birimlere gidiyor olmak2 +3(taban puana eklenir)
Daha önce personel hareketliğinde yer almayan ülke ve yükseköğretim kurumu ile hareketlilik gerçekleştirmek +3( taban puana eklenir)
Bir önceki yıl gitmeye hak kazandığı halde ilgili projenin bitmesinden en az 3 ay önce vazgeçme dilekçesinin ofisimize sunulmaması durumunda -20 (taban puandan çıkarılır)
Erasmus KA103 ve KA131 personel hareketliliğine daha önceki her bir katılım için3 -5(taban puandan çıkarılır)
Ankara Üniversitesi’nde akademik personel olarak 20 yıl ve üzeri hizmet süresi olan personel +9 (taban puana eklenir)
Ankara Üniversitesi’nde akademik personel olarak 15 ila 19 yıl arası hizmet süresi olan personel +7 (taban puana eklenir)
Ankara Üniversitesi’nde akademik personel olarak 10 ila 14 yıl arası hizmet süresi olan personel +5 (taban puana eklenir)
Ankara Üniversitesi’nde akademik personel olarak 5 ila 9 yıl arası hizmet süresi olan personel

 

+3 (taban puana eklenir)
 

Ankara Üniversitesi’nde akademik    personel olarak beş yıldan az hizmeti bulunmak

 

+1 (taban puana eklenir)

Üniversitemizde açılmış olan bir   İngilizce

Programda ders veriyor olmak.

+10 Puan (taban puana eklenir)
Vatandaşı olunan ülkeye gitmek4 -5 Puan (taban puana eklenir)
Başvuru esnasında sunulacak olan davet mektubunda

1- ders verme faaliyeti esnasında dijital becerilerin geliştirilmesine yönelik etkinliklerin    gerçekleştirileceğinin ve bu

etkinliklerin neler olacağının veya

2- Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2021-2025 Ulusal Yapay Zeka Stratejisi kapsamında Yapay Zeka ile ilgili faaliyetlerin açık ve kesin bir ifadeyle belirtilmesi durumunda5

+3 Puan (taban puana eklenir)
Erasmus fakülte/enstitü/yüksekokul/bölüm/anabilim dalı koordinatörü olarak görev yapıyor olmak önceliklendirilir. +5 (taban puana eklenir)
Birinci derece yakınları (Annesi, babası, çocuk veya eşi) Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Batman, Bingöl, Elazığ, Kayseri, Mardin, Niğde, Tunceli ve Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet etmekte olup da kendileri farklı illerdeki ECHE sahibi yükseköğretim kurumlarında çalışmakta olan personelden birinci derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar önceliklendirilir. +5 Puan (taban puana eklenir)

1 Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15/07/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus personel hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.

2 Birim= Fakülte/Enstitü/Yüksekokul

3 KA131 Personel Hareketliliğinin herhangi bir türüne 2014-2020 veya 2021-2027 Erasmus+ programları kapsamında katılmış olmak

4 TC vatandaşlığı dışında vatandaşlık bulunması ve faaliyetin vatandaşı olunan ülkeye gerçekleştirilmesi durumunda, başvuru yapan, Koordinatörlüğümüzü bilgilendirmekle yükümlüdür.

5https://cbddo.gov.tr/SharedFolderServer/Genel/File/TR-UlusalYZStratejisi2021-2025.pdf

 

ANLAŞMALI KURUMLAR LİSTESİ 

Ders verme hareketliliğinden faydalanmak üzere gidilecek olan yükseköğretim kurumu ile gönderen yükseköğretim kurumu arasında kurumlar arası anlaşma olması ve her iki tarafın da

ECHE sahibi olması gerekir. Üniversitemiz anlaşmalı kurumların listesi için https://erasmusport.ankara.edu.tr/tr/euc-iias

 

Değerlendirme

 Tüm birimler için tek bir merkezi komisyon oluşturulmuştur ve seçimler ve tutanaklar bu komisyon tarafından yapılmaktadır ve seçim sonuçları birimlere iletilecektir.

 

Program Ülkelerinden birinin vatandaşı olup da Türkiye’de ikamet eden bir personelin hareketlilik faaliyeti ile vatandaşı olduğu ülkeye gitmesi mümkündür; ancak değerlendirme sürecinde bu personele Erasmus Uygulama El Kitabı Madde III. 4.3.2 uyarınca düşük öncelik verilir.

 

Koordinatörlüğümüze iletilen adaylar arasından, yukarıda yer alan ölçütler doğrultusunda asil ve yedek listeler oluşturulacak ve turnaportal.ua.gov.tr potalından ve AB Ofisi internet sayfasından (erasmus.ankara.edu.tr) duyurulacaktır. Bütçe olanaklarında bir artış olması halinde, yedek adayların da hareketliliğe katılmalarının mümkün görülmesi halinde, Koordinatörlüğümüzce ilgili adaylarla, öncelik sırasına göre iletişime geçilecektir.

 

DERS VERME HAREKETLİLİĞİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

 

Ders Verme Hareketliliği Nedir ve Kimler Yararlanabilir?

 

Personel ders verme hareketliliği, Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda ders vermekle yükümlü olan bir personelin, AB üyesi veya Programla ilişkili ülkelerden birinde   ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda; Programla ilişkili olmayan ülkelerde ilgili ülkenin yetkili kurumlarınca yükseköğretim kurumu olarak tanınan ve Erasmus+  kurumlararası anlaşma imzalanan bir yükseköğretim kurumundaki öğrencilere ders vermesine ve ders vermeye ilişkin olarak karşı kurumla ortaklaşa akademik/eğitsel faaliyetler gerçekleştirmesine imkân sağlayan faaliyet alanıdır.

 

Personel hareketliliği gerçekleştirmek isteyen personelin Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda tam/yarı zamanlı olarak istihdam edilmiş ve o kurumda fiilen görev yapmakta olan personel olması gerekir. Yükseköğretim kurumunda istihdam edilmiş olan personel için kadro şartı aranmaz, yükseköğretim kurumu ile arasında iş akdi olan personel faaliyetlerden faydalanabilir. Kadrosu farklı bir kurumda olup da sözleşmeli olarak başka bir yükseköğretim kurumunda çalışmakta olan personel, hareketliğe, kadrosunun bulunduğu değil fiilen çalıştığı kurumda başvurur. Hizmet alımı yolu ile yükseköğretim kurumunda istihdam edilen personel ile yükseköğretim kurumu arasında sözleşme olmadığından bu kişiler personel hareketliliğinden faydalanamaz.

 

Personel ders verme faaliyeti gün tabanlı bir faaliyettir ve ders verilen günler için hibe ödemesi yapılır. Bu nedenle Personel Ders Verme Hareketliliği Anlaşmasında (Staff Mobility For Teaching – Mobility Agreement) ders verme programının gün gün belirtilmesi gerekir.

 

Hibe kısıtlı olduğundan, programdan mümkün olduğunca çok personelin yararlanabilmesi için başvuruları takiben Koordinatörlüğümüzün hesaplamalarının ardından, hareketlilik günleri ve katılacak personel sayılarında azaltma yapılabilir.

 

Hareketlilik Süresi:

 

Personel ders verme hareketliliği için faaliyet süresi, seyahat hariç en az ardışık 2  gün ve en fazla 2 ay olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, faaliyetin geçerli bir faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için en az 8 ders saati ders verilmesi zorunludur. Faaliyetin 1 haftadan uzun gerçekleştiği durumlarda, verilmesi gereken zorunlu ders saatinin süre ile orantılı olarak artması gerekmektedir (örneğin, 1 hafta sürecek bir faaliyette 8 saat ders verilmesi zorunlu olduğundan, 2 hafta sürecek bir faaliyette en az 16 saat ders verilmesi zorunludur).

 

!!!ÖNEMLİ NOT: Mevcut hibe ile daha fazla personelimizin hareketlilikten yararlanmasını sağlamak amacıyla Erasmus personel hareketliliği kapsamında hibe ödemesi yapılacak süre en fazla 5 günü, buna ek olarak gidiş ve dönüş 2  gün yol olmak üzere en fazla 7 gün olarak sınırlandırılmıştır. 7 günden fazla olan hareketlilikler için (8. Gün ve sonraki süre için) hibe ödemesi yapılmamakta, yararlanıcılar isterlerse kendi olanaklarıyla 2 aya kadar faaliyetlerine devam edebilmektedir.

 

Personel ders verme hareketliliğinde, katılım sertifikasında yararlanıcının mücbir sebep dışında 2 günden az süre ile faaliyet gerçekleştirdiği ve/veya vermesi gerekenden daha az saat ders verdiğinin görüldüğü durumlarda, faaliyet geçersiz kabul edilir ve yararlanıcıya herhangi bir hibe ödemesi yapılmaz. Faaliyet süresinin mücbir bir sebepten dolayı tamamlanamaması durumunda, mücbir sebebin belgelendirilebilmesi şartıyla, asgari sürenin tamamlanamadığı faaliyetler kabul edilir; kalınan süre karşılığı hibe verilir ve seyahat masrafları mesafe hesaplayıcıya bağlı kalınarak ödenir. Bir olay ya da durum, mücbir sebep sayılmadan önce Merkez ile iletişime geçilmelidir.

 

Hibe ve Seyahat Koşulları:

 

Ders verme hareketliliği faaliyetinden faydalanacak personele verilecek olan günlük harcırah miktarları ülkelerin yaşam standartları göz önüne alınarak, Ulusal Ajans tarafından aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

 

Ülke Grupları Ülke Günlük Hibe Miktarı (Avro)
1.Grup Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç

14. Bölge Ülkeleri

 

162

 

2. Grup

Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan,

13. Bölge Ülkeleri

 

144

 

 

3. Grup

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya  

 

126

 

Ders verme hareketliliğinden faydalanan yükseköğretim kurumu personelinin hak ettiği hibenin hesaplanması personelin kendi yükseköğretim kurumu tarafından, Merkez (Ulusal Ajans) tarafından belirlenen hibe hesaplama kuralları çerçevesinde yapılır.

 

Ders verme hareketliliğinden faydalanan personele verilen hibe katkı niteliğinde olup; yurt dışında geçirilen döneme ilişkin masrafların tamamını karşılamaya yönelik   değildir. Herhangi bir faaliyet içermeyen ya da gerçekleştirilen faaliyetin türüne uygun faaliyet yapıldığı belgelenemeyen günler için hibe ödemesi yapılmaz.

 

Erasmus hibesinin %80’i gitmeden önce, kalan %20’si ise döndükten ve işlemler tamamlandıktan sonra ders verme hareketliliğinden faydalanacak personel ile imzalanmış olan sözleşmede faydalanıcının belirttiği Euro hesabına yatırılır.

 

Dileyen personel, başvurusu geçerli olmak kaydıyla, ders verme hareketliliğinden hibesiz olarak faydalanabilir. Faaliyetten hibesiz faydalanılabilmek için de başvuru yapılması ve başvurunun diğer başvurularla beraber değerlendirmeye tabi tutulması gerekmektedir.

 

Ders verme hareketliliğinden faydalanan personele Merkez tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde günlük/haftalık harcırah ile seyahat mesafesine göre, seyahat gideri ödemesi yapılır. Bu ödeme, yurt dışında geçirilen döneme ilişkin seyahat ve harcırah giderlerine bir katkı niteliğindedir. Seyahat gideri ödemesi, katılımcıların yerleşik oldukları yerden faaliyet yerine gitmek ve dönmek için yaptıkları seyahat maliyetine katkı niteliğindedir.

 

Seyahat için Ödenecek Hibe Miktarları:

 

Mesafe hesaplayıcısı ( http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm ) aracılığı ile personelin yerleşik olduğu yerden, faaliyet yerine kadar olan 2 nokta arasının km değeri tespit edilmeli ve aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplanmalıdır. Mesafe hesaplayıcıda çıkan kilometrenin aşağıdaki tablodaki hibe karşılığı gidiş-dönüş rakamı olup, söz konusu miktar ikiyle çarpılmaz. Personelin aktarmalı olarak seyahat etmesi, yukarıda belirtilen mesafe hesaplaması ile varılan mesafeyi etkilemez. Örneğin; ders vermek üzere Berlin’e gidecek bir öğretim elemanı, bu linkte Ankara-Berlin arası mesafeyi tespit ettikten sonra mesafe aralığına göre kendisine ödenecek seyahat masrafını hesaplamalıdır.

 

Seyahat Mesafesi Standart Seyahat Hibe Tutarı

(Avro)

Yeşil Seyahat Hibe Tutarı

(Avro)

10-99 KM arası 23 0
100 – 499 KM arası 180 210
500 – 1999 KM arası 275 320
2000 – 2999 KM arası 360 410
3000 – 3999 KM arası 530 610
4000 – 7999 KM arası 820 0
8000 KM ve üzeri 1500 0

 

Seyahatin başlangıç noktasının gönderen kuruluşun bulunduğu, faaliyetin gerçekleştirildiği yerin de ev sahibi kuruluşun bulunduğu yer olduğu varsayılır. Seyahat başlangıç noktasının gönderen kurumun bulunduğu şehirden farklı bir şehir olması ya da faaliyetin ev sahibi kurumun yerleşik olduğu şehirden başka bir şehirde gerçekleşiyor olması halinde, değişiklik seyahatin farklı bir mesafe bandına girmesine yol açıyorsa, seyahat faturaları istenir ve gerçekleşen mesafe bandına göre hibe verilir. Farklı bir başlangıç noktası ya da faaliyet yerinin rapor edilmesi halinde bu farklılığın sebebi raporda belirtilir, olası denetimlerde sunulmak üzere seyahat başlangıç ve bitiş noktalarını gösteren belgeler ve faturalar personel dosyasında muhafaza edilir.

Mesafe bandına göre tahsis edilen seyahat hibesinin, toplam seyahat masraflarının en az %70’ini karşılamadığını kanıtlayan yararlanıcılar, belgelendirmek kaydıyla istisnai  seyahat masrafı talep edebilirler. Bu kapsamda alınacak hibe toplam seyahat masraflarının %80’ini geçemez. Ancak bu durumda mesafe bandına göre ayrıca seyahat hibesi ödenmez.

 

Yeşil Seyahat türünde seyahat tercih eden personele seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek verilir.

 

İÇERME DESTEĞİ (INCLUSION SUPPORT)

Erasmus+ Programı, özel ihtiyaç sahibi kesimin programa katılımını teşvik etmektedir. İmkanı kısıtlı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele ilave hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu tarafından Merkezden ilave hibe talebinde bulunulması gerekmektedir. İçerme Desteği sahibi katılımcı seçildikten sonra, katılımcının ek hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve Merkezden ilave hibe talep edilir. İlave hibe talebi sözleşme dönemi içerisinde, ama her hal ve durumda sözleşmede tarihinden sözleşme bitiş tarihinden 60 gün öncesine kadar yapılabilir. Katılımcı faaliyeti sona erdikten sonra hibesinde artış talep edilemez.

 

Başvuru formunda, İçerme Desteğine niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması, kanıtlayıcı belgelerin eklenmesi (örneğin İçerme Desteği engelliliğe ilişkinse, engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri ihtiva eden doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi, kronik hastalıklar için doktor raporu) gerekir. Forma ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunun misafir edeceği öğrenci/personelin İçerme Desteğine gereksinim duyan bir katılımcı olduğundan haberdar olduğu bilgisi ve uygun donanıma sahip olduğuna ilişkin taahhüdünü içeren belgeler eklenir. Talep edilen ilave hibe miktarları ve neden ihtiyaç duyulduğu formda istenildiği şekilde detaylıca gösterilmelidir. Talep edilen hibe, İçerme Desteği sahibi katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır.

2023 UYGULAMA EL KİTABI İÇİN TIKLAYINIZ