Yayınlanma Tarihi: 06.03.2024

 

ERASMUS+ 2023 ve 2024 PROJE DÖNEMİ ERASMUS STAJ BAŞVURU ADIMLARI

 

 

Staj Dönemi:  Staj faaliyetleri en geç 31.07.2025 tarihinde sona ermelidir.

Başvuru Tarihi: 06.03.2024 saat 16.00 başlangıç – 29.03.2024 saat 16.00 bitiş (TR saati ile)

Değerli Öğrencilerimiz,

 2023 ve 2024  Proje Dönemi Staj İlanı doğrultusunda faaliyete gitmek için başvuracak olan öğrencilerimizin, gidilmesi planlanan ülkenin uçuş, vize randevu ve diğer prosedürleri önemle takip edilmelidir. Konaklama, vize ücretleri iyi araştırılmalıdır, üniversitemizin ilave ödeme yapması mümkün değildir.

 
Erasmus+ Programı dahilinde, Erasmus staj faaliyetinden yararlanmak isteyen öğrencilere hibe desteği sağlanacaktır. Öğrenciler, staj yapacakları işletmeyi kendileri bulmalıdırlar.

Alınan başvurular içinde, aşağıda belirtilen seçim ölçütlerine göre “genel” sıralama yapılacaktır. Alınan hibeye göre tahmini toplam 150 aday seçilmesi öngörülmektedir. Fakülte/enstitü ve MYO öğrencileri arasında kontenjan dağılımı Ankara Üniversitesi Yönetim Kurulu Kararına göre yapılacaktır. Toplam sürelerin durumuna göre ve hibenin etkin kullanımı için, kontenjanlarda artma ya da azaltma yapılabilir. Hibenin tüm adaylara yetmemesi durumunda yüzdelik bir oran belirlenerek seçim yapılacaktır. Bu yüzdelik oran başvuran sayısına göre tespit edilecektir ve taslak seçim sonuçlarında duyurulacaktır.
Başvuru Koşulları ve Seçim Kriterleri

  • Adayların Üniversitemiz bünyesinde bir programa kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olmaları gerekmektedir.
  • Son sınıf öğrencileri de programa mezun olmadan önce başvurabilir ve mezuniyetlerini takip eden 12 ay içinde staj faaliyetinden yararlanabilirler.
  • Adayların son başvuru günü itibariyle ön lisans ve lisans programlarında en az 2,20, lisans üstü programlarında en az 2,50, genel akademik not ortalamasına (CGPA) sahip olmaları gerekmektedir.
  • Yukarıdaki koşulları yerine getiren ve bir kurumdan / üniversiteden / işletmeden kabul mektubu almış olan öğrenciler öncelikle internet üzerinden başvurularını yaparak, başvuru evraklarını (davet mektubu, dil belgesi, transkript ve varsa ek puan getirecek diğer belgeler) yüklemeleri gerekmektedir.
  • Öğrencinin kayıtlı olduğu bölümün müfredatında zorunlu staj dersi olması şartı aranmamaktadır
  • Faaliyet süresi 2 aydan başlar, 12 aya kadar sürebilir. (2 aydan kısa süren faaliyet –mücbir durumlar hariç- kesinlikle kabul edilmeyecektir. Örnek asgari 2 ay faaliyet süresi: 1 Kasım 2024 – 31 Aralık 2024 yani faaliyet, ayın ilk günü başlıyorsa, en erken takip eden ayın son günü sona ermelidir. Yani ayın n günü başlıyorsa 2 ay sonranın n-1 günü olmalıdır (örn: 16.09.2024 – 15.11.2024). 60 gün her zaman 2 ay anlamına gelmemektedir.
  • Öğrenci seçiminde kullanılacak puan hesaplanırken not ortalaması % 50 ve yabancı dil sınavı puanı % 50 oranında etkili olacaktır.

 

  • Aynı öğrenim seviyesinde daha önce Erasmus programından (öğrenim ya da staj faaliyetinden) yararlanmış olan öğrencilerin puanlarında her yararlanılan faaliyet için  10’ar puan kesinti yapılır. -10 puan uygulaması, önceki öğrenim seviyesinde gerçekleştirilen hareketlilikler için uygulanmaz.

 

BAŞVURU ŞEKLİ VE YERİ

https://turnaportal.ua.gov.tr  ÜZERİNDEN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

İlgili web adresine girilerek sayfanın sağında yer alan “e-Devlet ile Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda TC Kimlik No ve e-Devlet şifresi girilerek “Giriş Yap” sekmesi tıklanır. “Bireysel” sekmesi sonra “Giriş” sekmesi tıklanır. Sonrasında sol üst köşede bulunan “Bireysel” menüsünün altında yer alan “Başvurularım” sekmesine tıklanır. Burada duyurusu yapılan tüm ilanları görebilirsiniz. Ankara Üniversitesi 2023 ve 2024 Proje Dönemi Erasmus+ KA131 Staj Hareketliliği  İlanı’na gidilir ve “Başvuru Yap” sekmesi tıklanır. Çıkan ilan metni incelenir ve “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum” işaretlenerek, “Devam Et” sekmesi tıklanır. Sonraki aşamalarda istenen bilgiler doldurularak ve belgeler yüklenerek başvuru tamamlanır.

Tamamlanmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

BAŞVURU BELGELERİ

1.      Davet Mektubu

2.     Yabancı Dil Belgesi: AB Ofisi tarafından düzenlenen toplu dil sınavına (yüz yüze olan sınavlar) giren öğrencilerin, dil belgesi olarak web sayfamızda yayınlanan dil sınav sonuçlarını pdf olarak yüklemeleri gerekmektedir. Bireysel olarak (Tömer, Yök Dil, YDS v.b) dil belgesi alan öğrencilerin de belge yüklemesi gerekmektedir. Online yaptırdığımız toplu dil sınavları geçersizdir, geçerli saydığımız dil sınav ve belgelerinin son 5 yıl içinde alınmış olması gerekmektedir.

3.      Staj ilan tarihleri içinde (06.03.2024 – 29.03.2024) OBS sisteminden alınmış/indirilmiş transkript.

SEÇİM ÖLÇÜTLERİ:

  • Şehit ve Gazi çocuklarına: +15 puan
  • Engelli öğrencilere(engeliliğini belgelemek kaydıyla): +10
  • 2828 sayılı Sosyal Hizmetler kanunu ile 5395 Çocuk koruma kanunu kapsamında haklarında koruma ve bakım kararı alınmış öğrencilere(Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından belgelenmek ve başvuru sırasında belgelere eklemek kaydıyla) :+10
  • Kendileri veya birinci derece yakınları AFAD’dan  afetzede yardımı alanlar +10
  • Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs)  +5
  • Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz her bir faaliyet için) : -10 puan
  • Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma: -10 puan
  • Hareketliliğe seçildiği halde, süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama:-10
  • Geçtiğimiz yıllarda Üniversitemiz Erasmus Yabancı dil sınavlarına başvurduğu halde girmemiş olanlardan: -5 puan
  • İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma(öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır):-10
  • Hareketliliğe seçilen öğrenciler için düzenlenen oryantasyon toplantısı/eğitimlere mazeretsiz katılmama(öğrencinin tekrar Erasmusa başvurması halinde):-5
  • Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme: -5

 

İÇERME DESTEĞİ (INCLUSION SUPPORT)

Erasmus+ Programı, imkânı kısıtlı katılımcıların programa katılımını teşvik etmektedir.

İmkânı kısıtlı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel

durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen

potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenciye ilave hibe

verilebilmesi için yararlanıcı AB Eğitim Programları Koordinatörlüğü ile irtibata geçer.

İLAVE HİBE DESTEĞİ

Aşağıda belirtilen dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak “belgelendirilmek şartı ile” İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir.

1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)

2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

3) Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar

4) Şehit/Gazi çocukları

5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)

6) Engelliler (Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %70 engel oranına sahip engelliler)

7) Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler

Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.

Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, 2/12 ay arası öğrenci hareketliliği gerçekleştiren öğrencilere 250 Avro İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir.

HİBESİZ (“0” HİBELİ) ÖĞRENCİ OLMA DURUMU

Öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyetlere katılabilirler. Hibesiz öğrenciler

de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı süreçten geçer. Hibesiz öğrencinin farkı, öğrencinin bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi

ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması öğrencinin seçim sürecine dâhil olmamasına gerekçe değildir.

 

YEŞİL SEYAHAT DESTEĞİ

Öğrencilerin yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe verilebilecektir. Uçak dışındaki yolculuklar “yeşil seyahat” kapsamına girmektedir.

  
HİBELER

Yurt dışında staj yapmak üzere seçilen öğrenciler, staj yapacakları ülkeye göre staj boyunca her ay belirli bir miktar hibe alırlar. Ülkelere göre aylık hibe oranlarını Tablo 1’de bulabilirsiniz.

 

 

 

Tablo 1: Ülkelere göre staj boyunca aylık hibe miktarları

Erasmus+ döneminde 2022 Proje dönemi için öğrenci hareketliliğine ilişkin hibe tutarları:
Hayat pahalılığına göre ülke türleri Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler  
 
 
 
Aylık Öğrenci Staj Hibesi(€)
 
 
 
 
1.Grup Program Ülkeleri Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, Belçika,   Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya 750
2. Grup Program Ülkeleri  

 

Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Çekya, Hırvatistan Letonya, Slovenya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya, Sırbistan

600
 

ÖNEMLİ NOT: Erasmus+ programı bir hibe desteği programı olup, öğrencilerin yurtdışında olmalarından kaynaklanan ek masraflarına yardımcı olmak üzere katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Program öğrencilerin yurtdışı çıkışına ilişkin her türlü harcamalarını/ihtiyaçlarını karşılamak üzere planlanmış bir burs programı değildir!

Erasmus+ staj faaliyeti belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi çalışmalar yapmak üzere kullanılamaz.
Staj faaliyeti, öğrencinin, öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir. Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalı ve staj faaliyeti öğrencinin mesleki gelişimine katkıda bulunmalıdır.

Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ staj faaliyeti için uygun değildir:

  • Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları
  • AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar

 

DİL KOŞULLARI

Yabancı dil puanı olarak Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER ) tarafından düzenlenen merkezi sınavın yanında, hazırlık geçme belgesi, Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından bireysel olarak gerçekleştirilen seviye belirleme sınavları ile YÖK DİL (son 5 yıl),  YDS ve e-YDS’den (Üniversite giriş sınavı değil) alınmış olan puanlar geçerli olacaktır. Bu sınavlara ek olarak, ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınav puanları kullanılabilir.

 

  • ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU: 50
  • DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ: 60
  • EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 60
  • HUKUK FAKÜLTESİ:  50
  • İLETİŞİM FAKÜLTESİ: 60
  • SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ: 50
  • SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU: 50
  • SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİNDEN: 60
  • SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ: 50
  • VETERİNER FAKÜLTESİ:50
  • ZİRAAT FAKÜLTESİ: 50

 

  • BİYOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ:

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİ:  70

DOKTORA ÖĞRENCİLERİ:  75

 

  • EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: 60
  • SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ:

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİ:   60

DOKTORA ÖĞRENCİLERİ:  65

 

CEFR Eşdeğerlikleri
C2- 100
C1- 90
B2- 75
B1 – 60
A2 – 45

 

               

Tamamlanmamış başvurular geçersiz sayılacaktır.

Saygı ile duyurulur.