ERASMUS+ 2022 VE 2023 KA131 PROJE DÖNEMLERİ İÇİN

KISA DÖNEM DOKTORA ÖĞRENİM VE STAJ HAREKETLİLİĞİ İLANI

 

Yayınlanma tarihi: 16.04.2024

 

!!!ÖNEMLİ NOT-1: Bu ilanımıza ait Proje Dönemi 31.07.2024 tarihinde bitmektedir. Faaliyetler bu tarihe kadar gerçekleştirilmelidir. Bu nedenle projenin bitiş tarihi olan 31.07.2024’ten sonraki faaliyetler Erasmus kapsamında değerlendirilmeyecek olup hibelendirme yapılmayacaktır.

!!!ÖNEMLİ NOT-2: Kısa Dönem Doktora hareketliliğinde, fiziksel hareketlilik asgari 5 gün azami 30 gündür.

!!!ÖNEMLİ NOT-3: Erasmus öğrenim/staj hareketliliğine ilişkin başvurunuzu yapmadan önce, aşağıdaki açıklamaların tamamını dikkatli bir şekilde okuyunuz. Öğrenim hareketliliği için tercihinizi yapmadan önce, karşı kurumların özel koşullarını internet sayfamızdaki anlaşmalar sayfasından ve kendi Erasmus sayfalarından inceleyiniz.

!!!ÖNEMLİ NOT-4: Öğrenim hareketliliğinden yararlanabilmek için Karşı kurum ile Ankara Üniversitesi arasında Erasmus anlaşması olması gerekir. Anlaşmalara erasmus.ankara.edu.tr adresindeki anlaşmalar sekmesinden ulaşabilirsiniz. Eğer anlaşma yok ise Staj hareketliliğine yönlenmenizi tavsiye ederiz.

İLAN TAKVİMİ:

Erasmus+ Öğrenim ve Staj Hareketliliği Online Başvuru Süreci

* Başvurular https://turnaportal.ua.gov.tr üzerinden alınacaktır

Başlangıç: 16.04.2024

Bitiş        : 02.05.2024 (TR saati ile 16.00)

Taslak Sonuçların Açıklanmasının Ardından İtiraz Süresi

İtiraz süresi için tarihler taslak sonuçlar açıklanırken duyurulacaktır. İtiraz süresi 2 gün olarak belirlenecektir.

İtirazların Değerlendirilmesinden Sonra Nihai Sonuçların Açıklanması

İtiraz süresinin bitiminden 17 Mayıs 2024’e kadarki tarih aralığında

 

BAŞVURU EVRAKLARI (Tüm başvuru evrakları https://turnaportal.ua.gov.tr portalına yüklenecektir):

1-     Karşı kurumdan alınmış imzalı, mühürlü davet mektubu veya karşı kurumun kurumsal mailinden gelen kabul yazısı (Faaliyetin başlangıç ve bitiş tarihleri gün/ay/yıl olarak açıkça yazılmış olmalıdır. 31.07.2024 tarihine kadar faaliyet bitmiş olmalıdır.)

2-     Yabancı dil belgesi [Koordinatörlüğümüzce alınacak Erasmus hareketlilik başvurularında, Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) ve Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından düzenlenen 2019 ve sonrası yüz yüze yapılan geçmiş merkezi Erasmus sınavlarının yanında (Geçmiş yıllarda online yapılmış sınavlar kabul edilmemektedir) Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından bireysel olarak gerçekleştirilen seviye belirleme sınavları ile YDS ve YÖKDİL’den 2019 yılından itibaren alınmış olan puanlar, ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan (Bkz. ÖSYM Yabancı Dil Eşdeğerlik Tablosu 2017) alınmış olan puanlar, ÖSYM tarafından yayınlanan en güncel dönüştürme tablosu esas alınarak kabul edilecektir.]

3-     TUS, DUS ve EUS Öğrencileri için ihtisas öğrencisi olduğuna dair fakülte dekanlığından alınan dekanlıkça imzalanmış belge (Eczacılık, Tıp veya Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olarak merkezi sınavlarla (TUS, DUS, EUS) bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilerek uzmanlık eğitimine devam eden kişiler, ilgili yükseköğretim kurumunun kayıtlı öğrencisi statüsünü taşımıyorlarsa Erasmus öğrenim ve staj hareketliliğinden yararlanamazlar.)

4-     Transkript (16.04.2024-02.05.2024 tarihleri arasında alınmış güncel, imzalı ve mühürlü transkript) yada yada E-Devletten alınacak Barkodlu belge (TUS, DUS ve EUS Öğrencileri Hariç)

5-     Öğrenci belgesi (Güncel tarihli, imzalı ve mühürlü belge, yada E-Devletten alınacak Barkodlu belge (TUS, DUS ve EUS Öğrencileri Hariç)

6-     Diğer (Varsa Engelli, Şehit Gazi Yakını, AFAD belgesi vs).

BAŞVURU ŞEKLİ VE YERİ

Hareketlilik başvuruları internet üzerinden (https://turnaportal.ua.gov.tr ) alınacaktır. Öğrencilerin başvuru için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirerek başvurularını belirtilen zamandan önce tamamlamaları gerekmektedir.

https://turnaportal.ua.gov.tr ÜZERİNDEN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

İlgili web adresine girilerek sayfanın sağında yer alan “e-Devlet ile Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda TC Kimlik No ve e-Devlet şifresi girilerek “Giriş Yap” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda önce “Bireysel” sekmesi sonra “Giriş” sekmesi tıklanır. Açılacak ekranda sol üst köşede bulunan “Bireysel” menüsünün altında yer alan “Başvurularım” sekmesine tıklanır. Burada duyurusu yapılan tüm ilanları görebilirsiniz. Ankara Üniversitesi Erasmus+ 2022 Ve 2023 Ka131 Proje Dönemleri İçin Kısa Dönem Öğrenim Ve Staj Hareketliliği İlanı’ na gidilir ve “Başvuru Yap” sekmesi tıklanır. Çıkan ilan metni incelenir ve “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum” işaretlenerek, “Devam Et” sekmesi tıklanır. Sonraki aşamalarda istenen bilgiler doldurularak başvuru tamamlanır.

Değerli Öğrencilerimiz,

Doktora adaylarının öğrenme ve eğitim ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek ve fırsat eşitliği yaratabilmek için doktora öğrencilerinin yurtdışında kısa dönemli fiziksel öğrenim ya da staj hareketliliği gerçekleştirebilirler. Bu kapsamda;

1-     Öğrenim hareketliliğinden yararlanmak isteyen öğrencilerimiz sadece anlaşmalı olduğumuz yükseköğretim kurumlarına gidebilirler. Öğrencilerin, başvurmayı düşündükleri üniversitelerin bilgilerini ve varsa özel koşullarını https://erasmusport.ankara.edu.tr/tr/euc-iias bağlantısında yer alan “detaylar” bölümünden inceleyerek tercih yapmaları gerekmektedir. Özellikle dil (sertifika), konaklama, vize ve sigorta gibi koşullar iyi incelenerek tercih yapılmalıdır. Olası önkoşullarda bir eksiklik olmamasına rağmen, ilgili üniversiteye başvuran ve sonrasında, bu yeterliliği sağlayamayan öğrencilerin hak kayıplarının sorumlulukları kendilerine aittir.

2-     Staj hareketliliğinden yararlanmak isteyen öğrenciler, yurtdışındaki bir işletmede, bir araştırma enstitüsünde, bir laboratuvarda, bir kuruluş ya da ilgili başka bir çalışma yerinde staj faaliyeti gerçekleştirebilir. Staj hareketliliği, öğretmen adayı öğrencilerin ders verme stajlarını, öğrencilerin araştırma asistanlıklarını ve doktora adaylarının ilgili araştırma faaliyetlerini de içerir.

Uygun Staj Yeri Örnekleri:

Staj faaliyeti gerçekleştirilebilecek ülkelerden birinde yerleşik, emek piyasasında ya da eğitim, öğretim, gençlik, araştırma ve geliştirme alanında herhangi bir kamu ya da özel sektör kuruluşu staj yeri olabilir. Sınırlandırıcı bir liste olmamakla birlikte aşağıdaki kuruluşlar uygun staj yeri örneği olarak sayılabilir:

– bir kamu ya da özel sektöre ait küçük, ortak veya büyük ölçekli işletmeler

– yerel, bölgesel ya da ulusal kamu kurumları

– gönderen ülkenin yurtdışındaki büyükelçilikleri veya konsoloslukları

– ticaret odaları, esnaf-zanaatkâr birlikleri, borsalar ve sendika gibi iş dünyasına ait her türlü oluşum/birlik

– araştırma enstitüleri

– vakıflar

– okul/enstitü/eğitim merkezi (mesleki eğitim veya yetişkin eğitim dâhil olmak üzere okul öncesinden lise eğitimine kadar her türlü eğitim kurumu olabilir)

– kar amacı gütmeyen kurumlar, dernekler, STK’lar

– kariyer planlama, profesyonel danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti sunan kurumlar

– yükseköğretim kurumları (yükseköğretim kurumları ECHE sahibi olmalı. İki yükseköğretim kurumu arasında (gönderen ve kabul eden) kurumlar arası anlaşma yapılması zorunlu değildir.)

Kısa Dönem Fiziksel Öğrenci Hareketliliği Bireysel Destek Tutarları

Faaliyetin Süresi

Hibe Miktarı

Faaliyetin 14’üncü gününe kadar

Günlük 70 Avro

Faaliyetin 15’inci gününden 30’uncu gününe kadar

Günlük 50 Avro

Faaliyetten önceki bir seyahat günü ve faaliyeti takip eden bir seyahat günü için bireysel destek hibesi verilecektir.

Dezavantajlı Katılımcılar için İlave Hibe Desteği

Dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, dezavantajlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.

1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)

2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

3) Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar

4) Şehit/Gazi çocukları

5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)

6) Engelliler *

7) Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler **

* 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı RG’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %70 engel oranına sahip engelliler

** https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2022.pdf 21

Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez. Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, hareketlilik türüne göre aşağıdaki miktarlarda İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir:

Hareketlilik türü

İlave Hibe Desteği Miktarı

2-12 ay arası öğrenci hareketliliği

Aylık 250 €

5-14 gün arasındaki kısa dönem öğrenci hareketliliği*

Gündelik hibe toplamına ilaveten 100 €

15-30 gün arasındaki kısa dönem öğrenci hareketliliği*

Gündelik hibe toplamına ilaveten 150 €

Kısa dönem hareketliliğe katılan dezavantajlı katılımcılar seyahat masraflarına destek mahiyetinde aşağıdaki ek tutarları alacaklardır:

Seyahat Mesafesi17 Standart Seyahat Hibe Tutarı (Avro) Yeşil Seyahat Hibe Tutarı (Avro)
10 ila 99 KM arasında 23 0
100 ila 499 KM arasında 180 210
500 ila 1999 KM arasında 275 320
2000 ila 2999 KM arasında 360 410
3000 ila 3999 KM arasında 530 610
4000 ila 7999 KM arasında 820 0
8000 KM veya daha fazla 1.500 0

 

Seyahat desteği almayan (dezavantajlı olmayan) öğrencilere, yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe ile seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek hibesi verilebilecektir. Üniversitemize tahsis edilen hibenin seyahat masraflarını karşılamaması durumunda, tüm öğrencilere eşit uygulanmak kaydıyla, seyahat masrafı ve 4 güne kadar bireysel destek hibesi ödemesi yapılmayacaktır.

KONTENJAN

Kısa dönem doktora hareketliliği gün bazında hibelendirildiğinden başvuran adayların kaç günlük faaliyet gerçekleştireceği başvurular bitmeden bilinememektedir. Bu sebeple, başvuruların bitimini takiben bütçelendirme yapılacak ve var olan hibenin kaç öğrencinin faaliyetini karşılamaya yeteceği o zaman tespit edilebilecektir. Şu anki öngörüye göre 7-30 öğrenci arasında bir seçim yapılması olasıdır. Öğrenim ve staj hareketliliği hangi hareketlilik türüne başvurulduğu fark etmeksizin değerlendirilecektir.

HİBE HESAPLAMA

1-     İlk ödeme olarak, öngörülen toplam faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin % 80‘i ödenir.

2-     İkinci taksit (%20) öğrenim dönemi sonunda, öğrenciye verilen katılım belgesi ve kesin gerçekleşen faaliyet süresi ve öğrencinin başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur.

3-     Faaliyet başlamadan önce yapılacak planlamada öğrencilerin davet mektuplarında yer alan süreye göre hibe hesaplanır.

4-     Faaliyet tamamlandığında yurt dışında gerçekleşen fiili faaliyet süresine ve öğrencinin sorumluluklarını yerine getirme düzeyine bakılarak öğrencinin toplam nihai hibesi yeniden hesaplanır. Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç-bitiş tarihleri ve pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır.

5-     İsteyen öğrenciler, hibe desteğinden feragat ederek Hibesiz Erasmus Programından faydalanabilirler.

Yükseköğretim kurumu, hareketlilik öncesinde duyurmak ve sözleşmede hüküm altına almak kaydıyla, aşağıdaki durumlarda hibe kesintisi yapar:

1) Başarısızlık Durumunda

2) Katılımcı Anketini Doldurmama: Teknik sebepler haricinde, katılımcı anketini doldurmayan öğrencilere toplam nihai hibenin %20’si tutarında kesinti yapılır.

3) Ödenen Hibenin Tamamının İadesi: Hareketliliğe katılımı kanıtlayan belgelerin (katılım sertifikası veya bunun yerine geçebilecek dönüş sonrası transkript (ToR)) teslim edilmemesi durumunda hareketlilik geçersiz sayılır ve öğrenciye hibe ödenmez; başlangıçta ödenen hibe tahsil edilir.

ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ DEĞERLENDİRME KRİTERİ

Öğrenci seçimi, ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak, en yüksek puanı alan öğrencilerin Erasmus öğrencisi olarak belirlenmesi suretiyle gerçekleştirilir. En yüksek puanı alan öğrenciler bütçe kontenjanı dâhilinde seçilir.

kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:

Akademik başarı düzeyi : % 50

Dil seviyesi                        : % 50

 (Toplam yüz puan üzerinden)

SEÇİM ÖLÇÜTLERİ:

Şehit ve Gazi çocuklarına: +15 puan

Engelli öğrencilere(engeliliğini belgelemek kaydıyla): +10

2828 sayılı Sosyal Hizmetler kanunu ile 5395 Çocuk koruma kanunu kapsamında haklarında koruma ve bakım kararı alınmış öğrencilere(Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından belgelenmek ve başvuru sırasında belgelere eklemek kaydıyla) :+10

Kendileri veya birinci derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar +10

Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) +5 (SADECE STAJ HAREKETLİLİĞİ İÇİN GEÇERLİDİR VE DAVET MEKTUBUNDA DİJİTAL BECERİNİN VURGULANMASI GEREKMEKTEDİR.)

Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz her bir faaliyet için) : -10 puan

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma: -10 puan

Hareketliliğe seçildiği halde, süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama:-10

Geçtiğimiz yıllarda Üniversitemiz Erasmus Yabancı dil sınavlarına başvurduğu halde girmemiş olanlardan: -5 puan

İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma(öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır):-10

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için düzenlenen oryantasyon toplantısı/eğitimlere mazeretsiz katılmama(öğrencinin tekrar Erasmusa başvurması halinde):-5

Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme: -5

 

Hareketlilik Ülkeleri

Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, Belçika, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya, Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Çekya, Hırvatistan Letonya, Slovenya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya, Sırbistan

 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) , (21.11.2017 tarih ve 34249659-E.78918 numaralı yazı ile) 2017-2018 bahar döneminden itibaren Türkiye Burslusu öğrencilerin uluslararası değişim programlarına katılmalarını uygun değerlendirmeyeceğini belirttiğinden, YTB burslusu olarak gelen öğrenciler ders dönemi için Erasmus programına başvuramazlar. (Lisansüstü programlardaki öğrenciler, YTB’den yazılı onay alarak, tez dönemi için faaliyete katılabilirler)

ÖNEMLİ UYARI!!!!

Daha önce hareketlilikten yararlanma durumunda -10 puan uygulaması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen hareketlilikler için uygulanmaz. Bu uygulama hareketlilikten aynı öğrenim kademesinde (lisans, yüksek lisans, doktora) yararlanmak amacıyla tekrar başvuruda bulunan öğrenciler için geçerlidir.

GENEL HÜKÜMLER

(ERASMUS ÖĞRENİM VE STAJ HAREKETLİLİĞİ İÇİN GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR)

 Yararlanıcının tabiiyetine ilişkin şartın sağlanması esastır:

·        Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

·        Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Ankara Üniversitesi’nde yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenci olmak

Bu şartı takiben aşağıdaki hususlar sağlanmalıdır.

·        Öğrencinin üniversite bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması

·        Üçüncü kademe (doktora) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.5/4

·        Öğrencilerin notlarının 4’lük sistemden 100’lük sisteme uyarlanışı, Ankara Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca uygulanan dönüştürme tablosuna göre yapılacaktır.

·        Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurdukları dönemde Erasmus öğrenim hareketliliği gerçekleştiremez. Ancak öğrenciler kayıt dondurulan dönemde başvuru yapıp, kaydını aktifleştirdiğinde faaliyetten yararlanabilirler.

·        Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına mani değildir.

Bir öğrenci Erasmus öğrenim faaliyetinden, aynı öğrenim kademesi içinde (lisans, yüksek lisans veya doktora) toplamda 12 aya kadar hibe alarak faydalanabilir. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanılmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam süre 12 ayı geçmemelidir. Önceki bir kademedeyken öğrenim hareketliliği hibesi alan bir öğrenci, sonraki bir kademede yine hibe alarak Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyeti gerçekleştirebilir. Staj hareketliliği faaliyetinden faydalanılmış olması, bir kez de öğrenim hareketliliği faaliyetinden faydalanılmasına engel değildir. Ancak öncelik daha önce Erasmus faaliyetinden yararlanmamış olan öğrenciye verilir. Ayrıca, öğrenim hareketliliği faaliyeti için alınabilecek hibenin üst sınırı, varsa daha önceki staj hareketliliği süresini 12 aya tamamlayacak süredir. Aynı kademede toplam 12 ayı aşan faaliyet süresi için hibe ödenmez. İki kademenin tek bir kademe içerisinde tamamlandığı (tıp eğitimi gibi) yükseköğretim programlarında toplam faaliyet süresi en fazla 24 aydır.

Ankara Üniversitesi tarafından Erasmus Programına yerleştirilmiş olmanız, karşı kurum tarafından kabul edileceğiniz anlamına gelmemektedir.

Ankara Üniversitesi tarafından yerleştirmenizin yapılması durumunda, yerleşen tüm öğrenciler ADAY statüsündedirler.

Proje bütçesi ilan edilip bütçe miktarları kesinleştiğinde, AB Ofisi, süre ve hibelerde sınırlama yapma hakkına sahiptir.

Tez aşamasında gidecek öğrencilerin karşı üniversitenin de kabul etmesi halinde ders almalarında bir engel bulunmamaktadır.

Burada belirtilemeyen tüm hususlarda, ilgili yılın Erasmus Uygulama El Kitabı hükümleri uygulanır.

DİL KOŞULU KONUSUNDA FAKÜLTE VE ENSTİTÜLERİMİZİN ALDIĞI ÖZEL ŞARTLAR:

Bazı enstitülerimiz yönetim kurul kararları ile aşağıdaki özel şart ve koşulları belirlemişlerdir. İlgili öğrenciler başvurularını yaparlarken bu şartları da sağlamalıdırlar.

BİYOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ:

DOKTORA ÖĞRENCİLERİ İÇİN YDS VE EŞDEĞER SINAVLARDAN: 75

EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: 60

(EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ, ERASMUS TERCİHLERİNİ YAPARKEN ANABİLİM DALLARINA GÖRE TERCİH YAPMALIDIRLAR).

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ:

DOKTORA ÖĞRENCİLERİ İÇİN: 65